Showing posts with label Aku budak ladang. Show all posts
Showing posts with label Aku budak ladang. Show all posts

Pengalaman Sem 5 Diploma Pengurusan Ladang.


Assalamualaikum setelah berzaman-zaman aku tinggalkan blog disebabkan lambakan assignment dan test yang boleh dikatan setiap minggu ada finally aku kembali semula :)

Alhamdulillah pada 16/4/2017 aku berjaya menamatkan Semester 5 DPIM. Bila diingatkan balik memang aku sendiri pun keliru macam mana aku boleh tercampak ke Jasin dan lagi pelik kenapa aku terima course ni sedangkan aku paling tak suka nak belajar benda-benda ni semua. Sampaikan 1 masa aku terfikir adakah aku akan sampai ke sem 5 atau aku akan berhenti di tengah jalan? Namun betullah apa orang tua cakap yang Allah dah aturkan semuanya untuk kita dengan sebaik-baiknya walaupun kita tidak suka.

Alright berbalik kepada awal sem 5 masa tu aku dah rasa betapa stress nya apabila dapat duduk kolej tingkat 4 dan betapa susahnya untuk aku bawak barang aku yang sedozen tu naik tingkat 4. Asalkan ada line mungkin ok bagi aku. Aku masih berada dalam kelas yang sama cuma semester 5 ni aku lebih banyak luangkan masa walaupun tak banyak sangat dengan rakan-rakan aku yelah nanti praktikal mana lagi nak jumpa.

Sebelum tu mehh sini aku listkan subjek yang aku belajar untuk semester 5.


  • Entrepreneurship- Subjek ni berkaitan dengan bisnes dan group aku kena siapkan business proposal yang setebal kamus yang boleh membuatkan semua orang jadi marah dan stress disebabkan kepayahan nak menyiapkan proposal ni. Dalam setiap proposal akan ada Manager, Admin Manager, Marketing Manager, Operational Manager dan Financial Manager. Yang paling sakit ialah Financial Manager dan aku nasihatkan tolong lah kasi member kau yang bijak sikit untuk jadi FM ni. Dalam masa yang sama setiap group kena prepare untuk hari presentation di mana kami kena buat produk tersebut dan present kepada orang ramai.

  • Extension- Subjek ni lebih banyak sentuh pasal extension agent, siapa diaorang ni dan sebab apa diaorang penting. Untuk subjek ni pun kami disuruh menyediakan 1 produk yang akan memudahkan urusan petani sama ada kami buat produk baru atau inovasi kan produk yang sedia ada. Disebabkan group aku boleh dikatakn kedekut terutamanya aku, kitaorang decide untuk buat yang low cost dan mudah untuk dilakukan. Dan paling mengejutkn ada je pelajar yang merasakan produk kami ni sampah berdasarkan survey yang kami buat.

  • Land Survey- Subjek paling aku benci sebab aku tak faham habuk pun dalam kelas. Kiranya subjek ni level susah sama macam belajar enjin sem 4. Hadap buku je mesti nak mengamuk. Tapi aku beruntung sebab dapat lect yang sentiasa bantu student dia dari segi test dan report.

  • Farm Management.- So farm ni lebih kurang sama macam ENT lagi-lagi untuk assignment. Dalam setiap proposal akan ada Manager, Admin Manager, Marketing Manager, Operational Manager dan Financial Manager. So kali ni aku jadi Admin sebab untuk ENT aku dah serik sangat jadi FM. Subjek ni pun banyak sangat kira-kira jadi kalau terlepas walau 1 kelas memang sakit jugak lah.

  • Secondary Crops Production.- Subjek paling aku tak suka sebab sumpah banyak gila crops nak hafal. Sekali test berlambak nak kena baca sampai tertukar dengan crops lain. Yang ini memang aku giveup betul masa study sebab memang berpinar hafal.

  • Agricultural Products Marketing. - Bagi aku ni subjek mengantuk sebab semua nya membaca dan assignment pun susah juga. So yang ini belajar pasal selok belok marketing.





Pengalaman Sem 3 DPIM


Assalamualaikum and hye :)

Akhirnya aku dah habis semester 3 DPIM. Sumpah aku kecewa dengan sem kali ni. TERSANGAT-SANGAT KECEWA!

Masuk semester baru sekali 2 kelas dibubarkan tanpa notis. Mula-mula aku terkejut jugak lah kan dan pelajar untuk kedua-dua kelas macam orang sesat cari info tanya sana sini. Jawapan masing-masing sama. Dua kelas terakhir ni digunakan untuk budak repeat subjek. Salah satu sebab juga batch aku makin sikit dan itu pun salah satu sebab kelas dibubarkan.

Kami pun macam orang asing masuk kelas orang lain. Daftar sana sini. Sampai bergaduh dengan budak kelas lain sebab kami masuk kelas diaorang. Tapi aku berjaya masuk kelas yang sama untuk semua subjek dan kawan-kawan aku kelas untuk setiap subjek semua lain.




TAPI !!!!

Dekat sini aku listkan subjek yang korang akan ambil untuk semester 3 dpim ok. :)


1) ACC 100 ( AKAUN) - Korang akan ada assgmnt macam korang buat kat sekolah dulu (aliran akaun) . Subjek yang boleh dikatakan susah kalau korang main-main dan tak fokus dalam kelas. Masa buat asgmnt tu pilihlah kawan yang rajin bukan yang pemalas sampai kau rasa nak tumbuk.


2) AGR 113 (EKONOMI) - Subjek senang lah jugak berbanding subjek lain.


3) CTU 211 ( AGAMA) - Pergh ni susah ! Bagi yang tak suka membaca macam aku. :P


4) ELC 230 (ENGLISH) - Tang ni korang ada writing. Ye lah! Writing yang kena buat karangan tu! Haha . Jangan ingat habis sekolah tak buat karangan :P


5) HBU 131 - (KOKURIKULUM) - Aku ambil kesatria negara. Dapat A- beb ! Entah apa aku buat pun aku tak tau. Seronok tau ! Lagi-lagi coach dekat Jasin memang sporting gila.


6) AGR 262- (MAJOR CROPS) - Subjek kedua susah nak mampus ! Korang belajar pasal 4 tanaman utama iaitu PADI,  KOKO,  KELAPA SAWIT dengan ________ (tak ingat) . Bukan sebab aku nyanyuk tapi sebab aku benci subjek ni. Tu je. :P


7) AGR  161 ( SOIL SCIENCE) - Gila bapak susah nak mampus subjek ni. Antara subjek yang paling ramai student fail setiap semester. Aku tak tahu berhantu sangat subjek ni sampai susah sangat nak lulus. But I managed to get C+ untuk final. Nasib baik kau! 


Aku merahkan dua subjek terakhir sebab korang kena buat betul-betul !! Subjek ni sangat susah dan semster 4 nanti ada sambungan nya lagi hahaha.

End Of Semester 2 DPIM (Projek)



Akhirnya tamat juga semester 2 yang sangat tough ni. Semester kali ni tak ada subjek mengira jadi kerisauan bateri calculator dapat dielakkan. Makin naik semester makin banyak projek dan duit habis digunakan.



Selain tu kitaorang ada pergi field trip selama 1 hari. Tapi field trip ni ada projek juga yang sedang menanti. Trip pertama kitaorang pergi Taman Botani. Projek untuk Taman Botani adalah berkaitan dengan subjek landscape. Jadi merayau lah kitaorang dekat Taman Botani ni , snap gambar dan selfie sikit-sikit. 
IMG_20150912_120425
Taman Botani

IMG_20150912_114015
Taman Botani

C360_2015-09-12-11-10-09-369

Dan akhirnya 2nd trip ke Fruit Farm Melaka. Masa ni badan dah letih. Masuk dalam bas terus lelap . Nak buat macam mana hati nak balik rumah tapi projek masih belum siap lagi. Dekat sana pula kitaorang kena tengok penyakit pokok dan kenal pasti penyakit jenis apa . 
IMG_20150912_165620_HDR

IMG_20150912_155812

IMG_20150912_174627

DPIM Planter's Camp . Diploma Pengurusan Ladang Dan Agroteknologi Uitm

Untuk pelajar sem 1 , kitaorang wajib ikut satu camp yang dinamakan Planter's Camp. Perasaan aku masa tu mestilah tak suka, rimas and of course benci. Yelah sebab aku ni bukan jenis yang kuat dan suka ber - 'camping' . Aku ni hanya jenis yang suka menghadap laptop dan menaip. Kadang-kadang pun kuat  berangan. So berbalik pada cerita tadi, Planter's Camp ni dibuat selama 2 hari 1 malam  dan diadakan di sekitar kawasan Uitm jugak.


Untuk hari pertama kitaorang dah kena bayar denda disebabkan ada salah seorang yang tak jujur dan tak ikut kumpulan yang diberi. Masa tu aku rasa geram nak bagi pelempang je dekat siapa yang menipu tu. Fyi, kitaorang mengamal kan 1 perkara iaitu Unity yang maksud bersatu lah kan. Jadi kalau sesiapa yang buat hal walaupun seorang , 1 batch akan bertanggungjawab dan kena. Haha :p .

Screenshot%2B(11)
DPIM Planter's Camp . Diploma Pengurusan Ladang dan Agroteknologi Uitm 



Antara aktiviti yang dijalankan untuk malam tu ialah malam tunjuk perasaan. Lelaki dan perempuan diasingkan & kitaorang diberi 1 situasi iaitu , semua perempuan merupakan pekerja pada lelaki dan akhirnya memberontak sebab gaji tak bayar, kalau bayar pun lambat dan tak cukup. So kitaorang diminta untuk selesaikan problem ni. Pergh aku cakap malam tu "bergaduh" macam hapa tapi of course lah berlakon je kan. Kau jangan ingat budak ladang tak pandai berlakon. Haha. Ehhhh aku lupa yang sebelum part "bergaduh" , kitaorang kena cari pasangan masing-masing dan "gaduh" lah dengan diaorang pulak. Lantak lah nak "gaduh" pasal apa takda sapa nak marah. Aku dengan member aku "gaduh" pasal loghat sebab aku tak paham dia cakap apa. Korang bayangkan 1 batch "gaduh" sama sendiri tapi serius memang enjoy dan kitaorang dilarang untuk gelak dan senyum. Kecoh betul malam tu dan semua orang gaduh gelak gaduh gelak. Supervisor pulak jalankan tugas diaorang ambil baldi , isi air dan simbahhhh ah apa lagi. Terkejut aku kena simbah tiba2. Dah lah aku ni jenis yang cepat sejuk. So malam tu aku "bergaduh" sambil menggigil-gigil.

Screenshot%2B(8)
DPIM Planter's Camp . Diploma Pengurusan Ladang dan Agroteknologi Uitm




Screenshot%2B(9)
DPIM Planter's Camp . Diploma Pengurusan Ladang dan Agroteknologi Uitm 

Masa makan pun kena disiplin. Macam korang nampak pinggan kena selari dan semua kena sama-sama. 



Screenshot%2B(10)
DPIM Planter's Camp . Diploma Pengurusan Ladang dan Agroteknologi Uitm
Banyak lagi aktiviti. Dah nama pun camp. But i think sampai sini jelah . :)