Showing posts with label Perladangan. Show all posts
Showing posts with label Perladangan. Show all posts

Pengalaman Sem 5 Diploma Pengurusan Ladang.


Assalamualaikum setelah berzaman-zaman aku tinggalkan blog disebabkan lambakan assignment dan test yang boleh dikatan setiap minggu ada finally aku kembali semula :)

Alhamdulillah pada 16/4/2017 aku berjaya menamatkan Semester 5 DPIM. Bila diingatkan balik memang aku sendiri pun keliru macam mana aku boleh tercampak ke Jasin dan lagi pelik kenapa aku terima course ni sedangkan aku paling tak suka nak belajar benda-benda ni semua. Sampaikan 1 masa aku terfikir adakah aku akan sampai ke sem 5 atau aku akan berhenti di tengah jalan? Namun betullah apa orang tua cakap yang Allah dah aturkan semuanya untuk kita dengan sebaik-baiknya walaupun kita tidak suka.

Alright berbalik kepada awal sem 5 masa tu aku dah rasa betapa stress nya apabila dapat duduk kolej tingkat 4 dan betapa susahnya untuk aku bawak barang aku yang sedozen tu naik tingkat 4. Asalkan ada line mungkin ok bagi aku. Aku masih berada dalam kelas yang sama cuma semester 5 ni aku lebih banyak luangkan masa walaupun tak banyak sangat dengan rakan-rakan aku yelah nanti praktikal mana lagi nak jumpa.

Sebelum tu mehh sini aku listkan subjek yang aku belajar untuk semester 5.


  • Entrepreneurship- Subjek ni berkaitan dengan bisnes dan group aku kena siapkan business proposal yang setebal kamus yang boleh membuatkan semua orang jadi marah dan stress disebabkan kepayahan nak menyiapkan proposal ni. Dalam setiap proposal akan ada Manager, Admin Manager, Marketing Manager, Operational Manager dan Financial Manager. Yang paling sakit ialah Financial Manager dan aku nasihatkan tolong lah kasi member kau yang bijak sikit untuk jadi FM ni. Dalam masa yang sama setiap group kena prepare untuk hari presentation di mana kami kena buat produk tersebut dan present kepada orang ramai.

  • Extension- Subjek ni lebih banyak sentuh pasal extension agent, siapa diaorang ni dan sebab apa diaorang penting. Untuk subjek ni pun kami disuruh menyediakan 1 produk yang akan memudahkan urusan petani sama ada kami buat produk baru atau inovasi kan produk yang sedia ada. Disebabkan group aku boleh dikatakn kedekut terutamanya aku, kitaorang decide untuk buat yang low cost dan mudah untuk dilakukan. Dan paling mengejutkn ada je pelajar yang merasakan produk kami ni sampah berdasarkan survey yang kami buat.

  • Land Survey- Subjek paling aku benci sebab aku tak faham habuk pun dalam kelas. Kiranya subjek ni level susah sama macam belajar enjin sem 4. Hadap buku je mesti nak mengamuk. Tapi aku beruntung sebab dapat lect yang sentiasa bantu student dia dari segi test dan report.

  • Farm Management.- So farm ni lebih kurang sama macam ENT lagi-lagi untuk assignment. Dalam setiap proposal akan ada Manager, Admin Manager, Marketing Manager, Operational Manager dan Financial Manager. So kali ni aku jadi Admin sebab untuk ENT aku dah serik sangat jadi FM. Subjek ni pun banyak sangat kira-kira jadi kalau terlepas walau 1 kelas memang sakit jugak lah.

  • Secondary Crops Production.- Subjek paling aku tak suka sebab sumpah banyak gila crops nak hafal. Sekali test berlambak nak kena baca sampai tertukar dengan crops lain. Yang ini memang aku giveup betul masa study sebab memang berpinar hafal.

  • Agricultural Products Marketing. - Bagi aku ni subjek mengantuk sebab semua nya membaca dan assignment pun susah juga. So yang ini belajar pasal selok belok marketing.





Pengalaman SEM 4 + drama


Assalamualaikum. Berakhir juga semester 4 ni walaupun rasa macam perit sangat dengan subjek yang sangat susah. 

Semester ni boleh dikatakan majority assignment group sampaikan aku rasa pening gila nak pilih grup members yang TAK PEMALAS & TAK CAKAP BELAKANG.

Macam biasa lah aku mulakan dengan setiap subjek yang aku belajar untuk semester ni.

1) ENTOMOLOGY.

All about insects. Mula daripada maksud insects tu sendiri dan berakhir dengan cara-cara nak atasi. Aku memang jenis yang sangat takut dengan serangga. Tengok pun aku geli inikan pula nak pegang ! 

Assignment pula terbahagi kepada dua. Assigment pertama individu. Yang kedua pula group. Untuk individu aku kena lukis serangga mengikut order yang diberi , ada dalam 20 lebihh jugak lah. Bayangkan macam mana aku nak lukis serangga tu sedangkan aku ni memang bodoh gila bab melukis.

Yang kumpulan pula aku kena cari serangga yang hidup lepas tu matikan dalam killing jar , cucuk letak dalam insect box & cari information pasal serangga tu. Kiranya yang group ni lah paling aku kecewa sebab dapat member yang pemalas dan ego melangit. Ento juga ada lab setiap minggu. Salah satu lab report yang aku buat adalah lukis bahagian kaki. 


2) SOIL.

Semester lepas memang ada belajar Soil. Tapii kali ni aku belajar tentang problematic soil. Assignment kali ni kena buat video mengikut kretiviti kumpulan tu sendiri. Senang cerita aku memang tak reti soil, apa yang aku baca pun payah betul nak paham. :( Tapi alhamdulillah kali ni dapat juga carry marks antara yang tertinggi walaupun blur sentiasa dalam kelas :p


3) INDUSTRIAL RELATION.

Subjek ni lebih kurang sama dengan Human Resource dan assignment yang diberi juga kumpulan. Cari surat khabar, keluarkan isi penting dan cara mengatasi, hantar dan present. Kiranya masa ni group aku kena sabotaj dengan budak kelas. Tapi takpa aku anggap ini semua ujian dan harap Allah balas perbuatan diaorang satu hari nanti sama ada cash atau akhirat sana. :) Walaupun kena sabotaj, group aku tetap dapat markah tinggi :)


3) HUMAN RESOURCE. 

Lebih kurang sama macam IR. Cuma subjek ni banyak buat presentation dan boleh dikatakan hampir setiap soalan yang ditanya aku main belasah aja dengan muka confident. Confident level tu kena tinggi, salah ke tak belakang kira tapi nampak sangatlah lecturer aku tau sebab pernah cakap "betul ke?" . BTW i got A for this subject keh.


4) BASIC AGRICULTURAL ENGINEERING.

Berdasarkan tajuk memang dah boleh tangkap ni subjek apa. Aku belajar pasal enjin bermula daripada benda basic iaitu jenis-jenis alatan tangan sampailah kira-kira. Subjek ni pun aku blur-blur katak dan selalu otak aku melepet bila duduk dalam kelas, mungkin sebab subjek ni aku tak minat macam aku minat IR dengan HR.


5) COST & MANAGEMENT ACCOUNTING.

Sama macam akaun semester lepas juga tapi kali ni lagi best dan asgmnt pun makin payah. Bersyukur sangat dapat group members yang rajin dan paling penting pandai kalau tak payah lah weyh nak harap otak aku je. Lama-lama cair. A juga dalam tangan.


6) AGRICULTURAL RESEARCH METHODS.

Subjek statistik adalah yang paling aku tak suka sebab chapter yang terlampau banyak dan banyak anak-anak chapter. Mula-mula okay je aku buat lama-lama aku sendiri keliru mana satu jalan kerja mana satu formulanya. Akhirnya aku kecundang tapi tak fail. Cuma sedih je lah sebab subjek lain semua B+ sikit lagi nak A tapi statistik ni emmmm. Tapi Alhamdulillah untuk apa yang aku dapat. Salah sendiri sebab tak pandai nak manage masa dan suka melilau tak tentu arah.



DRAMA YG DIBESAR- BESARKAN



Akhirnya dan sampai penghujung juga entri aku ni setelah berbulan lamanya duduk dalam draft sahaja. Ohh ye pasal drama tu sebenarnya bermula dengan entri aku yang lepas pasal pengalaman aku dari Semester 1-3 . Dah nama pun pengalaman mestilah aku tulis apa yang jadi dan nampaknya ada yang "butthurt"  dengan apa yang ditulis sedangkan tak sebut nama sesiapa pun dalam entri tu. Majority entri pasal pengalaman lepas ni tak merujuk pada mana-mana individu atau kumpulan pun(kecuali entri ni) . Peliknya aku entri ni dibaca oleh someone daripada kampus lain, disebar-sebarkan sampai jadi viral dan berita ni sampai dekat aku sebab ada someone yang cerita. Lol. Rupanya ramai yang "butthurt" pasal entri aku tu, diaorang ingat aku bercerita pasal betapa tak best nya diaorang ni sedangkan aku menulis tentang keadaan diri aku sendiri. Sampaikan ada yang bertanya dan nak cari siapa pemilik blog ni tapi nasib lah batch aku sendiri backup walaupun aku tak dikenali. 





OHH yeah btw KG dengan MT kerohanian ada suruh orang sampaikan dekat aku supaya sebut pasal diaorang dalam entri aku. Okk pesanan korang dah diterima dan aku dah sebut. :)

Pengalaman Sem 3 DPIM


Assalamualaikum and hye :)

Akhirnya aku dah habis semester 3 DPIM. Sumpah aku kecewa dengan sem kali ni. TERSANGAT-SANGAT KECEWA!

Masuk semester baru sekali 2 kelas dibubarkan tanpa notis. Mula-mula aku terkejut jugak lah kan dan pelajar untuk kedua-dua kelas macam orang sesat cari info tanya sana sini. Jawapan masing-masing sama. Dua kelas terakhir ni digunakan untuk budak repeat subjek. Salah satu sebab juga batch aku makin sikit dan itu pun salah satu sebab kelas dibubarkan.

Kami pun macam orang asing masuk kelas orang lain. Daftar sana sini. Sampai bergaduh dengan budak kelas lain sebab kami masuk kelas diaorang. Tapi aku berjaya masuk kelas yang sama untuk semua subjek dan kawan-kawan aku kelas untuk setiap subjek semua lain.




TAPI !!!!

Dekat sini aku listkan subjek yang korang akan ambil untuk semester 3 dpim ok. :)


1) ACC 100 ( AKAUN) - Korang akan ada assgmnt macam korang buat kat sekolah dulu (aliran akaun) . Subjek yang boleh dikatakan susah kalau korang main-main dan tak fokus dalam kelas. Masa buat asgmnt tu pilihlah kawan yang rajin bukan yang pemalas sampai kau rasa nak tumbuk.


2) AGR 113 (EKONOMI) - Subjek senang lah jugak berbanding subjek lain.


3) CTU 211 ( AGAMA) - Pergh ni susah ! Bagi yang tak suka membaca macam aku. :P


4) ELC 230 (ENGLISH) - Tang ni korang ada writing. Ye lah! Writing yang kena buat karangan tu! Haha . Jangan ingat habis sekolah tak buat karangan :P


5) HBU 131 - (KOKURIKULUM) - Aku ambil kesatria negara. Dapat A- beb ! Entah apa aku buat pun aku tak tau. Seronok tau ! Lagi-lagi coach dekat Jasin memang sporting gila.


6) AGR 262- (MAJOR CROPS) - Subjek kedua susah nak mampus ! Korang belajar pasal 4 tanaman utama iaitu PADI,  KOKO,  KELAPA SAWIT dengan ________ (tak ingat) . Bukan sebab aku nyanyuk tapi sebab aku benci subjek ni. Tu je. :P


7) AGR  161 ( SOIL SCIENCE) - Gila bapak susah nak mampus subjek ni. Antara subjek yang paling ramai student fail setiap semester. Aku tak tahu berhantu sangat subjek ni sampai susah sangat nak lulus. But I managed to get C+ untuk final. Nasib baik kau! 


Aku merahkan dua subjek terakhir sebab korang kena buat betul-betul !! Subjek ni sangat susah dan semster 4 nanti ada sambungan nya lagi hahaha.

End Of Semester 2 DPIM (Projek)



Akhirnya tamat juga semester 2 yang sangat tough ni. Semester kali ni tak ada subjek mengira jadi kerisauan bateri calculator dapat dielakkan. Makin naik semester makin banyak projek dan duit habis digunakan.



Selain tu kitaorang ada pergi field trip selama 1 hari. Tapi field trip ni ada projek juga yang sedang menanti. Trip pertama kitaorang pergi Taman Botani. Projek untuk Taman Botani adalah berkaitan dengan subjek landscape. Jadi merayau lah kitaorang dekat Taman Botani ni , snap gambar dan selfie sikit-sikit. 
IMG_20150912_120425
Taman Botani

IMG_20150912_114015
Taman Botani

C360_2015-09-12-11-10-09-369

Dan akhirnya 2nd trip ke Fruit Farm Melaka. Masa ni badan dah letih. Masuk dalam bas terus lelap . Nak buat macam mana hati nak balik rumah tapi projek masih belum siap lagi. Dekat sana pula kitaorang kena tengok penyakit pokok dan kenal pasti penyakit jenis apa . 
IMG_20150912_165620_HDR

IMG_20150912_155812

IMG_20150912_174627